National serviceprojekt 2016-2018

DINNødhjælp er med i kampen om, at stoppe hekseanklager i Nigeria

Vil I indsætte jeres hjælp til DINNødhjælp er det på kontonr. 9335 Regnr. 0009875603

NSP billede

Hekseanklager er et stigende problem i mange afrikanske lande, specielt i Nigeria.

Årsagerne til hekseanklagerne kan være pga. død og sygdom i familien. Det kan være en fejlslagen høst, fyringer eller barnløshed. Ifølge traditionel afrikansk tro har alting en overnaturlig årsag, og det er ofte børn der bliver gjort til syndebukke.

Den traditionelle afrikanske tro
I løbet af de seneste 50 år i Nigeria er der udsprunget mange nye, selvstændige kirker med rødder i Pinsebevægelsen. Kirkerne er karismatiske, og de bruger rytmiske sange og dans i gudstjenesterne. De lægger vægt på helbredelse gennem håndspålæggelse, og evnen til at tale i profetier. Og til forskel fra den officielle pinsekirke, giver kirkerne plads til den traditionelle afrikanske tro på hekseri, trolddomskraft og sort magi.

Heksejagt
Troen på hekse, sort magi og trolddom findes ikke blot i Afrika. Det eksisterer i hele verden, og det er ikke en decideret “afrikansk ting”. Heksejagt går flere hundrede år tilbage, og man møder den også i den danske historie. Hvert år til Sankt Hans brænder vi hekse på bålet. Millioner af uskyldige mennesker er igennem verdenshistorien blevet dræbt pga. overtro og hekseri. Værst er det gået ud over børn og kvinder.

Overtroen i Nigeria er mest udbredt i staterne Cross River State, Rivers State og Akwa Ibom, hvor DINNødhjælp arbejder. I Akwa Ibom blandes pinsebevægelsens kristendomsopfattelse med lokale stammereligioner til en livsfarlig cocktail, der involverer tro på hekse og hekseuddrivelse.